Rengøring af markiser
Posted on / Fritid og fornøjelser

Rengøring af markiser

En markise hænger ude i al slags vejr, og selv kvalitetsmarkiser har godt af at blive gjort rent en gang imellem. Hvis du renholder din markise og sørger for at fjerne alger og eventuel skimmel, der kan være opstået, forlænger du også dens levetid. Du bør gøre din markise ren mindst en gang om året, og det er en god ide jævnligt at tjekke, om den har behov for mere.

Start med at rulle markisen så langt ud som muligt, og gerne så langt ned som muligt også, så du kan vaske mest muligt af den. De fleste markiser kan gøres rent i lunkent vand med lidt sulfo i og en svamp eller en blød børste. Når du har vasket dugen, kan du enten skylle den godt efter med din haveslange eller hælde et par spande vand ned over den for at skylle sæberesterne ud af dugens væv. Nogle typer af markiser vil have behov for at blive efterimprægneret, når de er blevet vasket, men det afhænger meget af producenten. Metaldelene på markisen vaskes med en autoshampoo, da denne er særligt udviklet til vask af metaldele og ikke vil gøre skade på din markises dele. Hvis du oplever, at der er opstået alger på markisedugen, kan du med fordel anvende en almindelig algefjerner, så længe du overholder de anvisninger, der står på flasken.

Efterbehandling

Når din markise er ren og flot, kan du efterbehandle både dugen og de metaldele, som stellet består af. Det er vigtigt, at du tjekker med din markiseproducent, om der er særlige forbehold, du skal tage for netop den model, du har. Langt de fleste kan tåle en siliconespray, der gør dugen tæt og ikke mindst smudsafvisende, så du ikke behøver at holde rengøringsdag så ofte. Husk, at dugen skal være ren, inden du sprayer, så du ikke bare forsegler skidt og snavs.

De bevægelige dele af markisens skelet kan du holde ved lige ved at bruge en syrefri olie i sprayform. Men pas på, når du sprayer, at du ikke rammer dugen, da olie kan være meget vanskeligt at vaske af, hvis det først har tilsmudset den. Dæk eventuelt dugen med et stykke plastik, inden du går i gang med oliesprayen. Metaldelene kan derudover gøres flotte med for eksempel en god autovoks, som ud over at få metallet til at fremstå flot og se ud som nyt også er smudsafvisende og dermed sparer dig for arbejde med at renholde din markise.

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *