people holding shoulders sitting on wall
Posted on / Generelt

Samarbejde i teams

En gang imellem så bliver du bare så forfærdelig træt af al den snak og de mange møder, som du skal deltage i på jobbet. Du render til adskillige møder, hver dag. Hvis ikke fysisk, så via Teams eller en anden platform. Det er lige gyldigt. Du bruger meget tid på at tale og lytte. Og det er krævende. Der bliver ofte sagt noget, som måske ikke var helt ærligt ment. Og hvordan får du filtreret det fra? Hvornår skelner du imellem sarkasme, alvor og selvironi. Hvornår accepterer du, at et medlem fra dit team bruger sin dårlige humor? Og hvornår sætter du ind, når du sporer, at der er en konflikt under opsejling?

Ikke nemt

Det er ikke nemt at lede et team. Sig mig lige noget: Tager du for meget på dine skuldre? Har du en følelse af, at du skal sørge for at teamet præsterer til topkarakterer? Hvis det er tilfældet, så vil jeg sige, at du skal lægge din strategi om og begynde at stole på dit team. Et godt team er aldrig godt, hvis der ikke er tillid – og det betyder, at der kan gå knas i det gode samarbejde. Og det lader til, at du – lige nu – ikke har tillid til dit team. Det er forkert. Du skal have tillid til teamets medlemmer.

Brug energien rigtigt

Du skal ikke bruge al din energi på at deltage i møder, hvor du faktisk ikke ved, hvad der bliver talt om. Du skal ikke bruge din energi på at være til stede, når dele af teamet laver en handlingsplan for, hvordan de kommer videre med deres del af opgaven. Du skal bruge din energi på at lave den overordnede strategi for, hvordan I løser opgaven. Du skal bruge din energi på at få informationer om problemer og løsninger, der er blevet identificeret. Din idé om godt team samarbejde er derfor forkert, når du bruger tid på detaljer. Den idé skal du vende i dit hoved. Og det kan du godt. Når du har lært, at tillid er kilden til at skabe et godt team, så er du nået meget langt. Du vil bestemt være en endnu bedre team leder, når du når dertil.

Sæt dig ind i det gode teamsamarbejde

Derfor burde du måske lige læse lidt mere om, hvad et godt team samarbejde egentlig er? Du kunne fx starte med at spørge dig selv om ”Hvad er et godt team?”

Skriv dine svar ned på et ark papir. Lad papiret ligge til næste dag. Kig på det. Og analysér dine svar på spørgsmålet. Du vil se, at du er på vej ud af en forkert tangent, når du ser svaret, der siger noget om, at der skal være en stærk team leder. Du vil se, at der er noget galt, når du ser svaret, der siger noget om, at et godt team har forskellige kompetencer, men der skal være en person, der kan bygge bro imellem de forskellige medlemmers kompetencer. Dette svar siger noget om dig: Du skal ikke være teamets mor. Du skal lade dem finde løsningerne selv. Og ja, du skal stille krav til medlemmerne. Og kan de opfylde dine krav, så er du ved at skabe et godt team.

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *