woman carrying white and green textbook
Posted on / Skolegården

Valg af efterskole

Står du overfor et valg, som du snart skal tage? Går du i 9. klasse, og forventningen er, at du går videre i gymnasiet, så du kan blive student om 3 år? Og så – på det tidspunkt – være klar til at komme på en videregående uddannelse. Måske er tanken lidt tung at bakse med. Det er lang tid ud i fremtiden, du skal tænke. Og du føler bare ikke, at du er klar til at foretage det rigtige valg. Du er måske lidt forvirret over, hvordan du skal sammensætte din gymnasiale uddannelse. Måske har du slet ikke lyst til at komme i gymnasiet. Men du har heller ikke lyst til at komme i lære – eller ind på en erhvervsfaglig uddannelse. Hvad gør du i den situation?

Mange muligheder

Jeg kan ikke fortælle dig, hvad du skal gøre. Men jeg kan fortælle dig, hvad mange andre mennesker, som har været i den samme situation, har gjort. Nogle af dem har valgt at tage imod et tilbud om et ophold på en musikefterskole. Eller en anden type efterskole. Fx idrætsefterskole. De har valgt at tage på musikefterskole, fordi musik var og stadig er deres store interesse.

De har lært meget om musik under deres ophold der. De har fx lært om forskellige musikgenrer. De har forbedret deres egen kunnen på deres instrument. De har lært at spille sammen i bands eller store orkestre. De har lært at skrive deres egne sange. Og mange af dem har lært, hvordan det er at sidde i et musikstudie. De har lært alt om lydudstyr og mikserpulte. De har lavet optagelser. De har redigeret optagelser. Og så har de selvfølgelig også været med til at give koncerter.

Forskellige karrierer

Det er ikke alle, som har valgt at fortsætte i musikbranchen efter deres ophold. Men mange har. De har valgt at uddanne sig videre – enten som musikere, sangere eller producere. Nogle har fundet ud af, at de hellere vil arbejde bag ved koncertscenen. De beskæftiger sig med lyd og lyseffekter og bidrager dermed til, at publikum får en fed oplevelse under koncerten.

Andre igen er gået i en anden retning. De fandt nemlig ud af, at de er bedre til at skrive sange, end de er til selv at synge dem. De lever som tekstforfattere og skriver sange. De har arbejdet meget med sprog efter deres ophold på musikefterskolen.
Og så er der selvfølgelig nogle, som opdagede, ud af at de slet ikke vil arbejde direkte med musik. De har valgt at lære at designe kulisser. Scenekunst og design er blevet deres felt.

Så ja, min besked til dig, når du er i den svære situation, hvor du skal vælge, er, at du måske slet ikke skal vælge – lige nu. Du har altså mulighed for at udskyde valget, indtil du ved mere. Derfor vil et ophold på en efterskole, som beskæftiger sig med det, du virkeligt interesserer dig for nu, være værdifuldt: Du får muligheden for at tænke dig om, samtidigt med, at du lærer en masse, som har relation til det, du er interesseret i. Og det kan hjælpe dig til at tage en god beslutning om et års tid.

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *